Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 

Δημοσιεύτηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ της 03-11-03
Τεύχος 2269, << ΟΙΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΤΕΕ) ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ>> Στη σελ.137
Εκπρόσωπος :
Στυλιανός Σφακιανάκης (ΧΜ), Φυλής-100, Αθήνα 104 34,
Τηλ . 210 8236421, 6977 250 222, Fax: 210 8236421 , Ε -mail : ssfak@tee.gr .

" Hellenic Quest " λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και τους ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρεία Η/Υ " Apple ", της οποίας ο Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε σχετικώς:

"Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει καινούργιες ιδέες και να της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες τώρα ο άνθρωπος θα μπορούσε να ανακαλύψει".

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά "επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων ". Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι:

"Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες . Γι αυτό, έχει μεγάλη αξία όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως".

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλείς του προγράμματος τοποθετήθηκαν η ελληνίστρια γλωσσολόγος Μάριαν Μακ Ντόναλντ και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι . Στον Η/Υ " Ίβυκο " αποθησαυρίσθηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα είναι μόνο το 1/100 της δικής μας. Στον "Ίβυκο" ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται

Μιλώντας για αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:

"Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας ".
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια , έναντι των 9 εκατομμυρίων της λατινικής, η οποία είναι Ελληνική, από την Χαλκίδα τής Εύβοιας.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως " νοηματική " γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν " σημειολογικές ".

"Νοηματική γλώσσα" θεωρείται εκείνη στην οποία το "σημαίνον", δηλαδή η λέξη, και το "σημαινόμενον", δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση .

π.χ. στην Ελληνική γεωμετρία = γη+μετρώ. Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, κάτι που είναι ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα τής οποίας οι λέξεις έχουν "πρωτογένεια", ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές και σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

Ενώ "σημειολογική" είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α' "πράγμα" (σημαινόμενο) εννοείται με το α' (σημαίνον)

Τα πιο τέλεια προγράμματα " Ίβυκος ", " Γνώσις " και " Νεύτων " αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε μαθηματικά ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής , κάτι που είναι ανέφικτο για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα τηλέ-, -λάνδη, μικρο-, -μέγα, σκοπό, -ισμός, συν- κλπ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντιλαμβάνονται την Ελληνική γλώσσα ως "μη οριακή", δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική , η Ηλεκτρονική , η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει. Γι' αυτούς τους λόγους οι Βάσκοι, οι οποίοι είναι απόγονοι τών Αρχαίων Ελλήνων, Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Παρακαλούμε ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ τα ψηφοδέλτιά μας οι πολλοί συνάδελφοι, που μας ευχαριστούν, επειδή δημοσιεύουμε στη σελίδα μας και ορισμένα θέματα εθνικού περιεχομένου, όπως π.χ. το παραπάνω.

Ειδικότερα, όμως, παρακαλούμε τους συναδέλφους να διαβάζουν το Δελτίο μας ( και όχι μόνο τη σελίδα μας) και να συμμετέχουν με επιστολές τους στη βελτίωση των πραγμάτων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

  Περισσότερα και συνέντευξη της κας Μακ Ντόναλντ για τη ΓΛΩΣΣΑ
στο Μηνιαίο Περιοδικό ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Οκτώβριος 2003,
Εκδόσεις Ιωάννης Σχοινάς, ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ, Ιπποκράτους- 65, Αθήναι 106 80,
Τηλ/Τηλεομ : 210 - 3634932 / 210 - 3617592.


 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ