(Το ΣΧΕΔΙΟΝ της 5/μελούς Επιτροπής της 26/7/06)
KATAΣTATIΚΟ
Της Συνδικαλιστικής Παράταξης του
Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ)
<<Ακομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ Μηχανικών για το ΤΕΕ & ΤΣΜΕΔΕ>>

Προοίμιο
Εις το όνομα της Αγίας Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

΄Αρθρο 1

ΙΔΡΥΣΗ, ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΕΜΒΛΗΜΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΕΔΡΑ

Στην Αθήνα σήμερον..............του έτους 2006 και ώρα ..., ημείς οι κατωτέρω υπογράφοντες το παρόν Μηχανικοί, μέλη του Τ.Ε.Ε και του ΤΣΜΕΔΕ, συνήλθαμε στον 5 ο όροφο του ΤΕΕ, Καραγιώργη Σερβίας - 4, Αθήνα, ως Ιδρυτικά Μέλη της Συνδικαλιστικής Παράταξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ) με την επωνυμία << Ακομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ Μηχανικών για το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ>> ή με συντομογραφία << Ακομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ>>, σύμφωνα με τη γνώμη της υπογράφουσας Καταστατικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ)

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕ ΟΜΟΦΩΝΩΣ

1. Εγκρίνουμε την ίδρυση Συνδικαλιστικής Παράταξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ) με την ακόλουθη επωνυμία << Ακομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ Μηχανικών για το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ>>

Ως Έμβλημα της Παράταξης εγκρίνεται το παρακάτω, ασπρόμαυρο ή έγχρωμο, σύμφωνα με τα χρώματα του Ενημερωτικού Δελτίου, λογότυπο αυτής, το οποίο δηλώνει και εκφράζει σαφώς και την ιδεολογία της.

<< Ακομμάτιστο ΚΙΝΗΜΑ Μηχανικών για το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ>>

(Δημοκρατία, Διαφάνεια και Ελεύθερη ΄Εκφραση)

2. Οι Αρχές της Παράταξης είναι αυτές της ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Την σταθερή και μόνιμη βάση της ιδεολογίας της Παράταξης αποτελούν τα Ιδανικά και οι Αξίες του Ελληνισμού, η Ελληνική σκέψη και η διδασκαλία του Θεανθρώπου Χριστού, ήτοι ο Διάλογος και η Αγάπη.

•  Η Παράταξη έχει μόνιμη έδρα την Αθήνα με προσωρινή Διεύθυνση την οδό Φυλής, Αριθμός - 100 και με Περιφερειακά Παραρτήματα αυτής στα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε.(Υπό ίδρυση ).

•  Η Παράταξη, μέχρι την πραγματοποίηση του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ αυτής, θα λειτουργεί κατά τις αρχές, ιδέες, σκοπούς και διατάξεις, οι οποίες διατυπώνονται στο παρόν προσωρινό (μέχρι τότε) Καταστατικό.

΄Αρθρο 2.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ , ΣΗΜΑΙΑ

Σφραγίδα και Σημαία υπόψη.

΄Αρθρο 3.

ΣΚΟΠΟΣ, ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

1. Ο Σκοπός είναι η συνένωση των Μηχανικών, ανεξάρτητα από κομματική ιδεολογική προέλευση, σε ένα ουσιαστικά δημοκρατικό σύνολο που θα αγωνίζεται για την πρόοδο, ευημερία και ευτυχία των Μηχανικών , ως Μελών του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και των Ελλήνων Μηχανικών όπου γης και των οικογενειών των, σε μία αναγεννημένη, ελεύθερη, δίκαιη και δημο-κρατική ΕΛΛΑΔΑ που να διεκδικεί την περίοπτη θέση της στην κοινωνία των εθνών σεβόμενη την μακραίωνα ιστορία της και τον πολιτισμό της.

2. Ειδικότερος σκοπός είναι ο έλεγχος των εκφραστών της κάθε εξουσίας, όταν αυτοί την ασκούν καταχρηστικά, εκτός των ορίων του δικαίου ή του διαλόγου, δηλ. στα πλαίσια του βέτο, του αλάθητου και των κάθε είδους μυστικοδιαβουλεύσεων και των << non papers >> των εκφραστών της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ δήθεν ΝΕΑΣ ΄΄ΤΑΞΗΣ΄΄ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ως και ο έλεγχος των αλόγιστων παρεμβάσεων της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στους νόμους της φύσεως και της ζωής.

3. Ο Σκοπός θα πραγματοποιείται στα πλαίσια των Θεμελιωδών Αρχών των άρθρων 8-18, οι οποίες βασίζονται στις ακατάλυτες αξίες, τα ιδανικά και τα πιστεύω του Ελληνισμού και σε αυτά που οριοθετεί το παρόν καταστατικό , το οποίο δύναται να βελτιώνεται, κατά τις διατάξεις του, εις το διηνεκές.

4. Με τον Σκοπό επιδιώκεται και η κατεύθυνση του ΤΕΕ προς την δημι-ουργία υπ΄ αυτού ενός Τεχνικού Υπερκρατικού και Παγκόσμιου Κέντρου Κατεύθυνσης, Ανάπτυξης και Ελέγχου των πόρων του Πλανήτη και του ανθρώπινου παγκόσμιου δυναμικού, ως και η κατεύθυνση του ΤΣΜΕΔΕ προς την εφαρμογή της διακήρυξης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ της 22-6-2005.

5. Η Παράταξη πολιτικοϊδεολογικά βασίζεται στην Ελληνορθόδοξη κοσμο-θεωρία και φιλοσοφία από την οποία πηγάζει η πολιτική ιδεολογία της φιλελευθέρας αξιοκρατικής δημοκρατικής διακυβερνήσεως των κοινωνιών.

5. Η Παράταξη πιστεύει ότι πρόθυμα και ανεπιφύλακτα θα τη στηρίξει η δύναμη του πνεύματος και η δράση του κάθε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, ΚΑΛΟΥ και ΑΓΑΘΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ο οποίος έχει επίγνωση της ευθύνης του στην ηθικοκοινωνική άνοδο της ανθρωπότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στο απαραβίαστο των νόμων της φύσεως και της ζωής . Ειδικότερα θα τη στηρίξουν οι συνειδητοποιημένοι ΄Ελληνες και Ελληνίδες, Μηχανικοί, όπου γης, οι οποίοι, μνήμονες της ιστορίας των και του πολιτισμού των, έχουν επίγνωση της ευθύνης τους στην διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες του διαλόγου και του μέτρου, της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του ανθρώπου και στην προώθηση της τεχνικής συνεργασίας, φιλίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μηχανικών και των άλλων λαών .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

΄Αρθρο 4

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η Παράταξη χάριν του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ εντάσσει στην υλοποίηση του σκοπού της τους κατωτέρω ειδικούς στόχους , οι οποίοι αποβλέπουν:

1. Στην συσπείρωση, συντονισμό και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων των Μηχανικών για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.

2. Στην προάσπιση του ΄Εθνους από τον απειλητικό, ορατό και αυξανόμενο κίνδυνο της δημογραφικής μας κατάρρευσης, την υπογεννητικότητα, την αύξηση των ναρκομανών, των λαθρομεταναστών, των τροχαίων ατυχημά-των και την εξάπλωση της εν γένει διαφθοράς, ως και στην άρση των επαχθών περιοριστικών μέτρων ανάπτυξης που μας επιβλήθηκαν από διεθ-νείς συμβάσεις, οδηγίες και καταπιεστικούς νόμους.

3. Στην κατοχύρωση και την προστασία της ελεύθερης συμμετοχής του Μηχανικού στα κοινά, στην προστασία τούτου από μυστικά ηλεκτρονικά φακελλώματα και στην κατοχύρωση της δυνατότητας αυτού να δύναται ακώλυτα να ελέγχει μέχρι και την Κρατική Εξουσία, η οποία χάριν αυτού και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα πρέπει να υφίσταται.

4. Στην προστασία της υγείας των Μηχανικών και οικογενειών τους με παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

5. Στην συνδικαλιστική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνεργασία των Μηχανικών με αντικειμενικό σκοπό την πρόοδό τους, την άνοδο της ποιότητας της ζωής των, την ισοτιμία τους για συνύπαρξη στους φυσικούς χώρους της εργασίας τους, ως και στην αλληλοϋποστήριξή τους.

6. Στην άρση των κρατικών εμποδίων για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του επιγείου, υπογείου και θαλασσίου πλούτου της χώρας, κατά το δυνατόν μόνο από Ελληνικά κεφάλαια και χέρια με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης της εθνικής μας οικονομίας.

΄Αρθρο 5

ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

1. Ως 1 ος στόχος είναι η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ

και η μετατροπή της χώρας σ΄ ένα απέραντο τεχνικό πανεπιστήμιο και σε διεθνές κέντρο συνεδρίων ηθικοτεχνολογικού προσανατολισμού, ως και

στην αναστήλωση των μνημείων της προγονικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και στην συνεχή φροντίδα και συντήρηση αυτών.

2. Στην προβολή του Πνεύματος της συνεργασίας, της φιλίας, της ειρήνης και αρμονίας μεταξύ των Λαών όλου του Κόσμου, το οποίο είναι αναγκαίο για την υπεύθυνη και αποτελεσματική συνδιαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Στη δημιουργία κλίματος διεθνούς αποδοχής για την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα πλαίσια του αθάνατου Ολυμπιακού Πνεύματος και του ιδεώδους της αμίλλης και του ηθικού ανταγωνισμού, στην κοιτίδα των, την Ολυμπία.

4. Στην καταγγελία, παρεμπόδιση και αποτροπή:

α) του βιασμού της Φύσεως, ο οποίος συντελείται από τη στερούμενη αρετής Επιστήμη ή Εξουσία και

β) της χρήσεως των φοβερών πυρηνικών και συναφών τοξικών και μολυσματικών πολεμικών όπλων μαζικής και μακροχρόνιας καταστροφής του ανθρώπου και του πλανήτη.

5. Στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από δυσμενείς Καιρικές Συνθήκες, Φυσικές Καταστροφές και πάσης φύσεως Επιδημίες, διεθνώς.

•  Στην εντός των κανόνων του δικαίου διακίνηση της πληροφορίας ώστε, αξιοποιούμενη με το διάλογο, να εξασφαλίζει το ωφέλιμο για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον του.. μέχρι και το προβλέψιμο μέλλον.

Αρθρο 6

ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

1. Η πίστης στον σκοπό της Παράταξης και η εμμονή σ ΄αυτόν τον σκοπό του εθελοντικά εργαζομένου Στελέχους ή Μέλους αυτής.

2. Η χρησιμοποίηση και τήρηση των κανόνων διαλόγου, δικαίου και ήθους, τους οποίους κληροδότησαν στην ανθρωπότητα η Ελληνική σκέψη και η διδασκαλία του Θεανθρώπου Χριστού.

3. Η χρησιμοποίηση της μεθοδολογίας και πρακτικής της Επιστημονικής έρευνας στην επίλυση των τεχνολογικών προβλημάτων.

4. Η χρησιμοποίηση των ιστορικών δεδομένων και των αποδείξεων για την αφύπνιση του πολίτη, ούτως ώστε αυτός να αντιληφθεί το ποίοι είναι εκείνοι οι οποίοι τον προδίδουν, τον κλέβουν, τον ευτελίζουν και υποθηκεύουν το μέλλον του ΄Εθνους του και να αντιδράσει.

5. Ενημέρωση του πολίτη ώστε αυτός να αναγνωρίζει ποίοι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί, ποίοι ευθύνονται για την ψήφιση και την διατήρησή των και πως να αντιδράσει και

6. Η παροχή στον πολίτη όλων των μέσων άμυνας εναντίον των μηχα-νισμών, οι οποίοι τον έχουν εγκλωβίσει, τον αδρανοποιούν και τον καταπιέζουν.

΄Αρθρο 7

ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

Για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων της Παράταξης, των ως άνω άρθρων 3, 4 και 5 , για την εσωτερική λειτουργία της Παράταξης, ως και για τη δέσμευση όλων των μελών της (είτε ως στελεχών της, είτε ως στελεχών στην Κρατική Μηχανή) τίθενται, ως πλαίσια, οι αμέσως κατωτέρω θεμελειώδεις Αρχές, οι οποίες δύνανται να τροποποιούνται μόνο με τη φανερή ψήφο των δύο τρίτων (2/3) των μελών της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

΄Αρθρο 8

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΩΣ

1. Ο΄΄ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ΄΄, ως το σύνολο των θετικών επιδράσεων του Ελληνι-κού πνεύματος, γλώσσας και πολιτισμού στην ανθρωπότητα και η ΄΄ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ΄΄ , ως η ζώσα θρησκεία της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, είναι οι Ιερές, Ακατάλυτες και Ζωοποιοί του γένους των ανθρώπων Δυνάμεις, άρρηκτες μεταξύ των. Συμπαράγουν δε τους κανόνες της αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων και της συνύπαρξης των εθνών.

2. Τα ΠΛΑΙΣΙΑ αυτών , για το κοινό μέρος της εφαρμογής των στην πολιτική της Παράταξης , καθορίζονται σε κάθε περίπτωση αμφιβολιών από το καταστατικά μόνιμο αρμόδιο ΄Οργανο του Παράταξης για την Εφαρμογή των Αρχών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην πράξη, το (ΟΕΑΕΟ), το οποίο δέχεται ότι οι σχέσεις της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Κράτους της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σχέσεις Συναλληλίας και ότι οι πληροφορίες οι οποίες συλλέγονται από το Κράτος συλλέγονται χάριν του Μέλους/Πολίτη του και επομένως κάθε Μέλος/Πολίτης δικαιούται τη σχετική πληροφόρηση για το ατομικό του συμφέρον ή για το κοινωνικό τοιούτο.

Η δομή, η σύνθεση και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας αυτού του Οργάνου εγκρίνεται από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, με εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου της Παράταξης (ΠΓ).

3. Η ΑΡΧΗ της αρμονίας Φιλοσοφίας και Πίστεως ορίζει ότι κάθε Στέλεχος της Παράταξης οφείλει να κινείται και να δρα στην αρμονία που οριοθετείται από τα ως άνω αυτά ΠΛΑΙΣΙΑ .

4. Μέσα σ΄ αυτά απορρίπτονται το αλάθητο γενικώς, οι πεπλανημένες ιδεολογίες του καπιταλισμού, σοσιαλισμού και κομμουνισμού ως και οι διχαστικές ετικέτες του δεξιού, κεντρώου, αριστερού των άκρων και των συναφών, οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή άθεη και ανελεύθερη ΝΕΑ ΤΑΞΗ και ΕΠΟΧΗ.

5. Μέσα σ΄αυτά το Κράτος πρέπει γίνεται ο προστάτης, βοηθός, οδηγός, φίλος και διαιτητής (με ανεξάρτητη-αυτοκέφαλη δικαιοσύνη) του Μέλους/ Πολίτη, ώστε αυτός να κινείται, να εργάζεται και να εκφράζεται ελευθέρως.

΄Αρθρο 9

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

1. Η ΑΡΧΗ της Αξιοκρατικής Δημοκρατίας ορίζει ότι κάθε άτομο στα ευρύτερα πλαίσια της κοινωνίας δεν επιτρέπεται να επιδιώκει να καταλάβει θέση για την οποία άλλο, ενδιαφερόμενο, έχει υπέρτερα τα προσόντα της θέσης .

2. Κάθε Στέλεχος του Παράταξης οφείλει να αναζητεί το ικανότερο αυτού Στέλεχος για τη θέση την οποία κατέχει, ώστε να του την παραχωρήσει.

3. Η αρχή (γενικώς) απαιτεί την φανερή ψηφοφορία και την παμψηφία ,

΄Αρθρο 10

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑΣ

1. Η ΑΡΧΗ της τεχνοκρατίας ορίζει ότι το σύνολο των προβλημάτων, η λύση των οποίων οδηγεί στην πραγματοποίηση των τελικών στόχων της Παράταξης, αποτελεί αντικείμενο των διαφόρων Επιστημών και

2. Οι λύσεις οι οποίες αναζητούνται περιορίζονται μόνο από τα όρια της Επιστήμης και των αρχών της Παράταξης , χωρίς κανένα δογματισμό.

΄Αρθρο 11

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Η ΑΡΧΗ της Συμμετοχής ορίζει ότι κάθε Μέλος/Πολίτης δικαιούται να συμμετέχει ακώλυτα στη διαμόρφωση των αποφάσεων που το αφορούν.

2. Με την αρχή αυτή κάθε Μέλος της Παράταξης ή Πολίτης δικαιούται να έχει λόγο στους χώρους που ανήκει και να ασκεί έλεγχο, όπως προβλέπεται, στις πράξεις κάθε στελέχους της ιεραρχίας της Παράταξης ή του Κράτους.

3. ΩΣ ΕΞ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ το Παράταξη δέχεται από τα Μέλη της τον ελεύθερο λόγο, τον έλεγχο και υιοθετεί κάθε βελτιωτική και εφικτή των πραγμάτων πρόταση ή ιδέα αυτών .

4. Κάθε αρμόδιο στέλεχος της Παράταξης δεσμεύεται, με κυρώσεις μέχρι διαγραφής του, να απαντά, εμπρόθεσμα και τεκμηριωμένα, σε κάθε ανα-φορά ή αίτηση μέλους, όταν με αυτή (την αναφορά ή αίτηση ) το μέλος ζητεί συγκεκριμένη απάντηση αποσκοπούσα στην προαγωγή των σκοπών της Παράταξης ή στην άσκηση δικαιώματος, όχι όμως καταχρηστικώς.

5. Η ΑΡΧΗ αυτή διευκρινίζεται ή βελτιώνεται μόνο από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

΄Αρθρο 12

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

Η Αρχή αυτή δέχεται την Αυτάρκεια ως Ιδανικό και ως Φιλοσοφία και στην πράξη τη δέχεται, για την Ελλάδα, ως Πολιτική Οικονομία. Ως Αυτάρκεια νοείται ότι η παραγωγή όλων των απαιτουμένων για τις ανάγκες της χώρας αγαθών, υπηρεσιών και ενέργειας, ως και η κάλυψη όλου του αμυντικού εξοπλισμού αυτής , προέρχεται κατά το δυνατόν από το χώρο της Ελληνικής και μόνο Επικράτειας και μάλιστα, κατά το δυνατόν, μόνο από χέρια Ελλήνων ή και Φιλελλήνων.

΄Αρθρο 13

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣ M ΟΥ

1. Η ΑΡΧΗ του Εθελοντισμού. Με αυτήν επιδιώκεται η καθιέρωση της εθελοντικής προσφοράς εργασίας του Μέλους υπέρ του συνόλου των Μελών της Παράταξης, αρχικά και του Κοινωνικού Συνόλου γενικότερα .

2. ΩΣ ΕΞ ΑΥΤΗΣ της αρχής, κάθε προσφορά εθελοντικής εργασίας, η οποία είναι αναγκαία στην Παράταξη ή στο Κοινωνικό Σύνολο, πρέπει να γίνεται αποδεκτή κατά προτεραιότητα.

3. Ο Εθελοντής Στέλεχος/Μέλος της Παράταξης είναι ο μοχλός ανελί-ξεως αυτής στη Διοίκηση του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, κατ΄επέκταση δε η ανέλιξη και των μελών αυτής στη διακυβέρνηση της Πατρίδος.

΄Αρθρο 14.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ

1. ΙΣΧΥΕΙ η ΑΡΧΗ της αναλογικής εκπροσώπησης των φύλων, ανδρών και γυναικών στη Διοίκηση γενικώς.

2. Η Παράταξη ιδιαιτέρως τιμά τη συμβολή της Ελληνίδας στους αγώνες του ΄Εθνους. Σέβεται δε την υψηλή αποστολή της γυναίκας, ως μητέρας και συζύγου και αναγνωρίζει την ισότιμη προσφορά της, ως εργαζομένης, στην ανάπτυξη της χώρας.

΄Αρθρο 15

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ

Η ΑΡΧΗ της εξομάλυνσης επιδιώκει την επικράτηση της συναδέλφωσης, ομόνοιας και ομοψυχίας μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του λαού, ως αποτέλεσμα εφαρμογής των ως άνω Αρχών και της εν γένει φιλοσοφίας και της πρακτικής δράσεως της Παράταξης . Στα πλαίσια της Αρχής αυτής η Παράταξη θα εργαστεί ώστε ο πολιτικός (και συνδικαλιστικός) κόσμος να δεχθεί να έχει οδηγό τη Σοφία του Λαού και μόνο.

΄Αρθρο 16

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΟΣ

Η ΑΡΧΗ της συμβατότητος ορίζει ότι η διαμόρφωση και η εφαρμογή των εκάστοτε πολιτικών Προγραμμάτων και Διακηρύξεων της Παράταξης υλοποιείται πάντοτε εντός και δια μέσου των καταστατικών Αρχών της.

΄Αρθρο 17

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

1. Η ΑΡΧΗ της ανανέωσης επιτρέπει οποτεδήποτε την τροποποίηση, συμπλήρωση και τη βελτίωση του Καταστατικού, συνεχώς, συμφώνως προς το ΄΄τα πάντα ρει΄΄ του Ηράκλειτου.

2. Η Αρχή ορίζει ότι το Καταστατικό, όποτε κρίνεται αρμοδίως επάναγκες, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται και με άλλες Αρχές ή και στόχους ή και να βελτιώνεται κατά τις διατάξεις αυτού.

3. Σε κάθε όμως περίπτωση οι μεν συμπληρωματικές αρχές δεν πρέπει να αντιτίθενται με τις μέχρι τότε ισχύουσες, οι δε στόχοι δεν ενδείκνυται να περιορίζονται, εν όλω ή εν μέρει, πριν από την πραγματοποίησή των.

4. Οι Αρχές συνυπάρχουν με την Παράταξη, ισχύουν δε αναλλοίωτες κατά το πνεύμα των .

5. Oι Αρχές δύνανται, για την εφαρμογή των στην πράξη, να επεξηγούνται ή να ερμηνεύονται με εγκυκλίους των αρμοδίων οργάνων, οι οποίες επικυ-ρώνονται ή απορρίπτονται από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

΄Αρθρο 18

ΑΡΧΕΣ ΕΝΝΟΙΩΝ-ΑΞΙΩΝ

Ερμηνεύονται και ΙΣΧΥΟΥΝ ως αρχές οι έννοιες-αξίες , όπως π.χ. :

Αγαθόν, Αγάπη, Αδελφική ιδέα, Αθλητισμός, Ακεραιότητα, Αλήθεια, Αλληλεγγύη, Αλληλοβοήθεια, ΄Αμιλλα, Ανθρωπιά, Αντικειμενικότητα, Αξιοκρατία, Αποκέντρωση, Αρετή, Αρμονία, Διάλογος, Δικαιοσύνη, Δημιουργία, Δημοκρατία, Διαφάνεια, Ειλικρίνεια, Ειρήνη, Ελευθερία, Ελληνική Παιδεία, Εμπειρία, Επιμονή στην επίτευξη του σκοπού, Εργατικότητα, Ευθύνη, Ευνομία, Ηθική, Ηθικές δυνάμεις, Θάρρος, Θρησκεία, Ιεραρχία, Ισονομία, Καθήκον, Μετριοφροσύνη, Οικογένεια, Οικονομία, Ομόνοια, Πανεθνική άμυνα, Παραδειγματική διοίκηση, Πατριωτισμός, Πειθαρχία, Πίστη στο σκοπό, Πληροφορία, Πολιτισμός, Προνοητικότητα, Πρόνοια, Σεβασμός, Συναλληλία, Συνεργασία, Σωφροσύνη, Τόλμη, Υπομονή, Φαντασία, Φιλανθρωπία, Φιλοκαλία, Φιλοπατρία, Φιλότιμο, Φρόνηση, Χρηστή διοίκηση, Ψυχοσωματική υγεία, Ωραίον, και άλλες, οι οποίες ήθελε προστεθούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΜΕΛΗ - ΣΤΕΛΕΧΗ

(Προϋποθέσεις εγγραφής- Διάκριση Μελών-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις)

΄Αρθρο 19

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

1. Οι βασικές προϋποθέσεις εγγραφής μελών Μηχανικών [μελών του ΤΕΕ (Τακτιικών και Ομοτίμων), μελών του ΤΣΜΕΔΕ (Συνταξιούχων και μη, ως και Συνταξιοδοτούμενων μελών των Οικογενειών τους), ως και Ελλήνων Μηχανικών του Εξωτερικού μη μελών ΤΕΕ ή ΤΣΜΕΔΕ] είναι οι εξής:

α. Η θέλησή των να αγωνιστούν για την υλοποίηση των σκοπών της Παράταξης και ο σεβασμός των στις διατάξεις του παρόντος καταστα-τικού.

β. Η μη συμμετοχή των και η μη προσφορά υπηρεσιών των προς οιασδή- ποτε διεθνιστικάς ή αποκρυφιστικάς οργανώσεις ή κινήσεις, είτε εξαρτώμενες αμέσως ή εμμέσως εκ του Σιωνισμού και των παραφυάδων του, είτε όταν επιβουλεύονται την υπόσταση του ΄Εθνους ή εργάζονται κατά των συμφερόντων της Πατρίδος, του Ελληνισμού, της Γλώσσης του, κατά πάσης θρησκευτικής Πίστεως ή της Παράταξης.

γ. Να υπογράψουν την επίσημη αίτηση σύμφωνα προς ισχύον υπόδειγμα για την απόκτηση της ιδιότητος του Μέλους ή του Στελέχους της Παράταξης.

δ. Από της υπογραφής της αιτήσεως εγγραφής στηνΠαράταξη και λήψεως του κωδικού αριθμού της εγγραφής του το Μέλος ή Στέλεχος δεν υπόκειται σε λογοδοσία για το παρελθόν του, αλλά οφείλει να συμπεριφέρεται του λοιπού και να πράττει κατά τις διατάξεις του παρόντος.

2. Τα Μέλη της Παράταξης να συνδέονται μεταξύ των με την διακήρυξη Πίστεως προς τις διατάξεις του παρόντος και τα εξ΄ αυτών απορρέοντα .

΄Αρθρο 20

ΔΟΚΙΜΑ ΜΕΛΗ

Δόκιμα μέλη . Δόκιμο μέλος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε Μηχανικός, ο οποίος επιθυμεί να καταβάλει το αντίτιμο της εγγραφής και την ετήσια συνδρομή με σκοπό να του χορηγείται το αντίστοιχο έντυπο ενημερωτικό υλικό της Παράταξης. Τα δόκιμα μέλη δεν έχουν υποχρεώσεις ή δικαιώ-ματα.

΄Αρθρο 21

ΜΕΛΗ

1. Μέλος της Παράταξης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε του άρθρου 19.

2. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται από της υπογραφής της επισήμου αιτήσεως εγγραφής του και από της καταβολής της προβλεπόμενης συμβολικής εισφοράς εγγραφής, αφού έχει αποδεχθεί ότι θα σέβεται τις διατάξεις του καταστατικού και θα κινείται στα πλαίσια αυτού .

3. Ταμειακώς ενήμερα ή εντάξει Μέλη θεωρούνται μόνο εκείνα τα Μέλη που , μέχρι την παραμονή της ημέρας των οποιωνδήποτε αρχαιρεσιών (τα- κτικών ή εκτάκτων ), έχουν καταβάλλει την συνδρομή των τουλάχιστον πριν από ένα εξάμηνο . Αυτό για λόγους προϋπολογισμού και ασφάλειας.

4. Ενεργά Μέλη είναι όσα συμμετέχουν τακτικά στις δραστηριότητες της Παράταξης και είναι πάντα ταμειακώς ενήμερα μέλη.

5.Τα Μέλη δικαιούνται και υποχρεούνται γενικώς να είναι ενεργά .

6. Τα Μέλη οφείλουν να προπληρώνουν κατά το δυνατό την ετήσια συνδρομή των, ώστε η Παράταξη να δύναται να τους χορηγεί το αναγκαίο έντυπο υλικό της για την τακτική τους ενημέρωση.

7. Τα Μέλη δικαιούνται και υποχρεούνται να εκφράζονται ελευθέρως, δια λόγου ή και εγγράφως, επί παντός θέματος και να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες των τοπικών ή και άλλων οργάνων της Παράταξης, τηρούντα τις διατάξεις του παρόντος.

8. Τα Μέλη, ως μέλη συλλογικών οργάνων της Παράταξης , δεν δύνανται κατά βάση να απουσιάζουν αδικαιολογήτως.

9. Κάθε Μέλος για οικονομικούς λόγους δύναται προσωρινώς να απαλλάσ- σεται της συνδρομής , εάν εγγράφως το ζητήσει. Στην περίπτωση αυτή όταν το Μέλος είναι Ενεργό θεωρείται πάντοτε ταμειακώς εντάξει.

10. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (ψήφου και υποψηφιότη-τος) έχουν μόνο τα Ταμειακώς ενήμερα, ως άνω, Μέλη.

΄Αρθρο 22

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ

1. Ιδρυτικά Μέλη της Παράταξης είναι : α) Οι υπογράφοντες το παρόν, β) Τα πρώτα 500 Μέλη Μηχανικοί που θα υπογράψουν την αίτηση προσχωρήσεώς τους στη Παράταξη και θα συμμετάσχουν στο Α΄(πρώτο) Συνέδριο αυτής ή θα απόσχουν αιτιολογημένως, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό, γ) Τα πρώτα 5 Στελέχη - Μέλη κάθε Δήμου ή Κοινότητος, τα πρώτα 25 κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως ανεξάρτητα εάν συμπεριλαμβάνονται ή όχι στα 500 πρώτα και εάν συμμετάσχουν ή όχι στο Α΄ Συνέδριο .

2. Στελέχη ονομάζονται όσα ενεργά Μέλη προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Παράταξη ή με αυτόβουλη προσπάθεια προβολής των σκοπών και των δραστηριοτήτων της Παράταξης ενημερώσουν και εγγράψουν τουλάχιστον πέντε (5) άλλα νέα Μέλη μέχρι το Α΄ Συνέδριο και τουλάχιστον δύο (2) άλλα Μέλη κατ΄ έτος μέχρι η Παράταξη να εκλέγεται αυτοδύναμα στο ΤΕΕ.

3 . ΄Οσα Στελέχη προσφέρουν συνεχόμενη εθελοντική εργασία πέραν του εξαμήνου θεωρούνται, σε έκτακτες εκλογές πληρώσεως θέσεων στα όργανα της Παράταξης , ως Μέλη Ταμειακώς ενήμερα ή εντάξει.

4 . Η απουσία Στελέχους, ως μέλους οργάνου στο οποίο έχει εκλεγεί ή διοριστεί ή για να συμμετάσχει στις τακτικές συνεδριάσεις του, πρέπει να δικαιολογείται.

6 . ΄ Ολα τα Ιδρυτικά Μέλη θεωρούνται Στελέχη και Ταμειακώς ενήμερα Μέλη, μέχρι τον χρόνο και του Α΄ Συνεδρίου. Κατά συνέπεια τα Ιδρυτικά Μέλη με την αίτηση εγγραφής τους δεν καταβάλλουν δικαίωμα εγγραφής και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής συνδρομών μέχρι και το Α΄ Συνέδριο. Αναλαμβάνουν όμως τα ιδρυτικά Μέλη να φωτοαντιγράφουν το παρόν καταστατικό και τα έντυπα ενημέρωσης των εγγραφομένων Νέων Μελών με φροντίδα τους και με ίδιες δαπάνες, καθ΄ όσον η Παράταξη μέχρι το Α΄ Συνέδριο δεν έχει τακτικούς πόρους. Προσβλέπει μόνο στην εγγραφή μεγάλου αριθμού Ιδρυτικών Μελών. Η Παράταξη κατ΄ ουσίαν είναι δημιούργημα εθελοντών Μηχανικών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσβλέπει σε δαπάνες από τακτικά έσοδα αυτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

΄Αρθρο 23

ΔΟΜΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

1. Η γενική δομή, οργάνωση, κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση, της Παράταξης είναι ευθύνη του Πολιτικού Γραφείου της Παράταξης, στο οποίο προεδρεύει ο Εκπρόσωπος/Πρόεδρος.

2. Η ευθύνη, εν όλω ή εν μέρει, της εν γένει οργανώσεως της Παράταξης δύναται να μεταβιβαστεί στην Μόνιμη Καταστατική και Οργανωτική Επιτροπή της Παράταξης.

3. Το γενικό πλαίσιο (οργανόγραμμα) της οργανώσεως, λειτουργίας και διοικήσεως της Παράταξης εγκρίνεται, με εισήγηση του Εκπροσώπου /Προέδρου του Παράταξης, από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

΄Αρθρο 24

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / ΣΚΕΛΗ

1. Το Παράταξη έχει ενιαία Κεντρική Διοίκηση και τρεις (3) ανεξάρτητες διοικητικά Μεγάλες Οργανώσεις/Σκέλη ,ήτοι :

α. Το Συνδικαλιστικό ΣΚΕΛΟΣ (ΣΥΣ)

β. Το Διοικητικό ΣΚΕΛΟΣ (ΔΙΣ)

γ. Το Δεοντολογικό ΣΚΕΛΟΣ (ΔΕΣ)

2. Την Κεντρική Διοίκηση αποτελούν ο Εκπρόσωπος /Πρόεδρος της Παράταξης και οι τέσσερις (4), το πολύ, Αντιπρόεδροι.

3. Το Παράταξη διοικείται γενικώς από τον Πρόεδρο.

4. Για το (ΣΥΣ) ευθύνεται ο Α΄ Αντιπρόεδρος, ενώ για το (ΔΙΣ) ευθύνονται οι Β΄, Γ΄, και Δ΄ Αντιπρόεδροι.

5. Η διοίκηση, οργάνωση και η λειτουργία του Παράταξης τελεί υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Προέδρου της Παράταξης.

6. ΄Ολα τα Στελέχη του Παράταξης πρέπει να είναι αιρετά ή να διορίζονται, ειδικά μέχρι του Α΄ Συνεδρίου της Παράταξης, κατά τις διατάξεις του παρόντος.

7. Επιτρέπονται οι διορισμοί (από τον Πρόεδρο ή από τον ιεραρχικά προϊστάμενο της θέσης) όταν οι υποψήφιοι για τη θέση ομού μετά των εκλογέων δεν συμπληρώνουν τον αριθμό 5.

8. Ο διορισμός δύναται να ισχύει επί ένα μόνο εξάμηνο, αφ΄ ης στιγμής συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος για τις αρχαιρεσίες αριθμός 5.

9. Ο Πρόεδρος, μέχρι το Α΄ Συνέδριο, διορίζεται από τους Ιδρυτές-Μέλη και παύεται από το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ). Κατόπιν εκλέγεται από το Συνέδριο αλλά δύναται να αντικατασταθεί από τον Α΄Αντιπρόεδρο με απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. (ΕΕ).

10. Ο Πρόεδρος, μέχρι το Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, διορίζει τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Παράταξης, ο οποίος τον αναπληρώνει σ΄ όλες τις περιπτώσεις, όταν αυτός (ο Πρόεδρος) είναι ασθενής, απών ή κωλυόμενος.

11. Ο Πρόεδρος διορίζει και τους Β΄, Γ΄, και Δ΄ Αντιπροέδρους.

12. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Παράταξης αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντα του Προέδρου σε περίπτωση εκλείψεως ή θανάτου του Προέδρου.

13. Η έκλειψη του Προέδρου προϋποθέτει τη γνωμοδότηση 3/μελούς τουλά-χιστον Ιατρικού Συμβουλίου ή Ιατροδικαστού κυρουμένη με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) και αυτό μέχρι του Α΄ Συνεδρίου, το οποίο δύναται να αποφασίσει ειδικότερα.

΄Αρθρο 25

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

1. ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2.Τούτο χαράσσει την εν γένει πολιτική της Παράταξης στα πλαίσια του ισχύοντος Καταστατικού. Το ΣΥΝΕΔΡΙΟ αποφασίζει επί των εισηγήσεων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΕΕ) κ.ά. , κρίνει δε την λογοδοσία αυτής.

3.Ελέγχει και κρίνει τα πεπραγμένα και τους απολογισμούς των Οργα-νώσεων της Παράταξης.

4. Αποφασίζει επί πάσης εισηγήσεως ή επί παντός θέματος που ήθελε τεθεί.

5. Εγκρίνει, επικυρώνει και τροποποιεί το Καταστατικό της Παράταξης κατά τις διατάξεις αυτού.

6. Εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τον νέο Εκπρόσωπο/Πρόεδρο της Παράταξης και τα νέα Μέλη της (ΕΕ), ως και τον προσωρινό Α΄Αντιπρόε- δρο της Παράταξης κατά τις ιδιαίτερες διατάξεις του Καταστατικού.

7. Κανένα μέλος της Παράταξης δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συνεχή φορά στο αξίωμα του μέλους της (ΕΕ) εκτός εάν ,σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο 3 ης συνεχούς εκλογής, για τα επιθυμούντα Μέλη, αυτά τα Μέλη κατά-λάβουν μία των 15 πρώτων εκλογίμων θέσεων. Ο Πρόεδρος δύναται να εκλέγεται απεριορίστως.

8. Κανένα Στέλεχος δεν μπορεί να κατέχει θέσεις πέραν των τριών (3) σε ΄Οργανα ή σε μόνιμες Επιτροπές της Παράταξης με εξαίρεση την περίοδο μέχρι του Α΄ Συνεδρίου.

9. Το ΣΥΝΕΔΡΙΟ συνέρχεται τακτικά εντός του 2 ου Τριμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων κάθε νέα Διοίκησης του ΤΕΕ η οποία ανα-δεικνύεται μετά από εκλογές.

10. Η εκπόνηση του Προγράμματος των εργασιών του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ανατίθεται σε ειδική Επιτροπή υπό την εποπτεία της (ΕΕ) ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν από την πραγμάτωσή του.

11. Το ΣΥΝΕΔΡΙΟ δύναται να συγκαλείται και εκτάκτως , όχι όμως ενωρίτερα των 15 μηνών από της αμέσως προηγουμένης συγκλήσεώς του, μόνο όταν , με πρόταση του (ΠΓ) ή με την πλειοψηφία των 3/5 των μελών της (ΕΕ), κρίνεται επάναγκες .

12. Ο αριθμός των Συνέδρων, ιεραρχικά κατά σειρά και σε κάθε περίπτωση , καθορίζεται από την (ΕΕ) και ενδεικτικά δεν μπορεί να είναι κατώτερος του αριθμού των 101 για το Α΄ Συνέδριο και του αριθμού των 51 για κάθε επόμενο.

13.Το ΣΥΝΕΔΡΙΟ ευρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως αριθμού προσελθό- ντων, πλην άνω του αριθμού των 51, άλλως αναβάλλεται δια την επόμενη περίοδο.

14. Στα ΣΥΝΕΔΡΙΑ προεδρεύει πάντα ο Πρόεδρος της Παράταξης μέχρι να συγκροτηθούν σε Σώμα.

15. Το Σώμα των Συνέδρων ψηφίζει το Προεδρείο του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ που θα διεξαγάγει τις εργασίες του. Το Προεδρείο αποτελείται από 4 μέλη που εκλέγονται από τον κατάλογο των 15 πρώτων Μελών της μέχρι τότε (ΕΕ) τα οποία με τον Πρόεδρο της Παράταξης, σύνολο πέντε (5), συγκροτούνται σε Σώμα, στο Σώμα του Προεδρείου του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

16. Αμέσως με την έναρξη των εργασιών του εκλεγέντος 5/μελούς Προεδρείου του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και καθ΄ όλην την διάρκεια των εργασιών του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ την Ανωτάτη Αρχή της Παράταξης την αποτελεί το Προεδρείο Τούτο.

17. Ο Πρόεδρος του Προεδρείου του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Παράταξης, ο οποίος μπορεί να είναι ένα από τα νεοεκλεγέντα 4 Μέλη και όχι απαραιτήτως ο μέχρι τότε Πρόεδρος και αυτό μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου. Τα υπόλοιπα 4 Μέλη του Προεδρείου εκπροσωπούν, κατά την σειρά του αριθμού των ψήφων που έλαβαν, τους τέσσερις (4) Αντιπροέδρους, ενώ όλοι οι λοιποί Σύνεδροι θεωρούνται ισότιμοι, στερούνται δε άλλης ιδιότητος κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου και αποκαλούνται μόνο Σύνεδροι.

18. Οι εκλεγέντες από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ στο Αξίωμα του Προέδρου και σ΄αυτό του Μέλους της (ΕΕ) αναλαμβάνουν τα καθήκοντά των μετά 10 ημέρες περίπου για πλήρη ενημέρωσή των από τους προηγούμενους σε εργάσιμη ημέρα που προκαθορίζεται από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ με πρόταση του Προεδρείου Του, πλην του προσωρινού Α΄ Αντιπροέδρου που δεν δύναται να αντικατασταθεί πριν παρέλθουν 30 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ούτος δικαιούται να καταλάβει οποιαδήποτε θέση επιθυμεί στην ιεραρχία της Παράταξης, μη αποστερούμενος της δυνατότητος να διοριστεί από τον Αρχηγό και στο αξίωμα ενός των Αντιπροέδρων.

19. Οι αποφάσεις του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ είναι υποχρεωτικές για όλα τα ΄Οργανα και τα Μέλη της Παράταξης.

΄Αρθρο 26

ΣΥΝΔ IKA ΛΙΣ TIKO ΣΚΕΛΟΣ (ΣΥΣ)

Το ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ καταθέτει απολογισμό αναλυτικά για την κατ΄ έτος δράση του, μέσω του (ΠΓ), στην (ΕΕ) και περιληπτικά , μέσω του Προέδρου, στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ .

Το Σκέλος αυτό περιλαμβάνει :

1. Την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ( Ε Ε )

2. Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (Π Γ )

3. Τον ΠΡΟΕΔΡΟ (Π)

4. Τους ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ. (Α)

5. Το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΟΙΚΟ.ΣΥ)

6. Την ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Κ.Ο.Ε.)

7. Τα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΠΕ.ΤΜΗ)

8. Τη ΔΝΣΗ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΔΙ.ΑΛ)

9. Την ΔΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (Δ.Δ.Σ)

΄Αρθρο 27

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΕ)

1. Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΕ) αριθμεί εκάστοτε τόσα Μέλη όσα είναι το άθροισμα των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ+ΠΕΝΤΕ (5)

2. Από τα εκλεγόμενα ως άνω, από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, Μέλη της (ΕΕ) τα εκάστοτε 11 πρώτα σε αριθμό ψήφων, ήτοι σύνολο 11, είναι τα Τακτικά Μέλη. Τα Μέλη αυτά συγκροτούνται σε Σώμα (σε ισοψηφία γίνεται κλήρωση). Η (ΕΕ) αποτελεί το Ανώτατο, μεταξύ των δύο (2) Συνεδρίων, Διοικητικό ΄Οργανο της Παράταξης .

3. Τα υπόλοιπα Μέλη της (ΕΕ) είναι αναπληρωματικά των πρώτων 11. Οι θέσεις στα όργανα της Παράταξης συμπληρώνονται κατά την σειρά των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι στο Συνέδριο ή και σε άλλες ψηφοφορίες 4. Οι Σύνεδροι που δεν εξελέγησαν από το ΣΥΝΕΔΡΙΟ ως Μέλη της (ΕΕ) καταλαμβάνουν κατά προτεραιότητα έναντι των μη συνέδρων μελών τις λοιπές κενές θέσεις με διορισμό τους από τους αμέσως προϊσταμένους των κενών θέσεων όποτε ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τη θέση είναι μικρότερος του 11, άλλως η θέση πληρούται με έκτακτες εκλογές μεταξύ των ενδιαφερομένων.

6. Η (ΕΕ) χαράσσει την Πολιτική της Παράταξης στα Πλαίσια του παρόντος και των αποφάσεων των Συνεδρίων, αποφασίζει επί των εισηγήσεων του (ΠΓ) και του (ΟΙΚΟ.ΣΥ) και κρίνει την λογοδοσία αυτών ως και την λογοδοσία όλων των άλλων Οργάνων και Επιτροπών της Παράταξης, που η ίδια με αποφάσεις της ήθελε συστήσει και εκλέγει δια φανερής κατά βάση ψηφοφορίας τα μέλη αυτών σύμφωνα και με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας αυτής.

7. Δέχεται αρμοδίως προτάσεις για εξέταση-απάντηση και αποφασίζει για κάθε θέμα που υποβάλλεται από το (ΠΓ) ,σύμφωνα με το Καταστατικό.

8. Τα 5 μέλη , του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) της Παράταξης αποτελούν ο Πρόεδρος και οι 4 Αντιπρόεδροι

10. Η (ΕΕ) συνεδριάζει με πρόσκληση του Προέδρου της ή με αίτημα (2) Άντιπροέδρων ή (3) μελών αυτής ανά τρίμηνο. Υποχρεωτικά όμως εντός του 1 ου Διμήνου του 1 ου 3/μήνου μετά από το κάθε ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

΄Αρθρο 28

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (ΠΓ)

1. Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Παράταξης απαρτίζεται από 5 Στελέχη, ήτοι τον Πρόεδρο και τους τους (4) Αντιπροέδρους .

2. Το (ΠΓ) αποτελεί το Ανώτατο Εκτελεστικό ΄Οργανο της Παράταξης και παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και της (ΕΕ).

3. Αποφασίζει επί όλων των τρεχόντων συνδικαλιστικών, πολιτικών, οργανωτικών και καταστατικών θεμάτων για τα οποία είναι αρμόδιο.

4. Ορίζει, δημιουργεί και κατευθύνει Επιτροπές και αντιμετωπίζει και επιλύει όλα τα προκύπτοντα προβλήματα. Ειδικά διορίζει τον Πρόεδρο της μόνιμης Καταστατικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Παράταξης (ΚΟΕ) και κατόπιν, με πρόταση του Προέδρου της, μη δεσμευτική, τα μέλη της.

6. Η (ΚΟΕ) υπάγεται απ΄ ευθείας στο (ΠΓ).

7. Το (ΠΓ) διορίζει ακόμα τους Αρμοδίους/Υπευθύνους στα ΄Οργανα κλπ της Παράταξης.

8. Δύναται να εκχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων της.

9. Ψηφίζει τον Εσωτερικό του Κανονισμό.

10. Συνεδριάζει τακτικώς τουλάχιστον άπαξ ανά μήνα.

11. Το (ΠΓ) θεωρείται σε απαρτία παρόντων τριών (3) τουλάχιστον μελών μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντικαταστάτης του.

12. Το (ΠΓ) υποκαθιστά μέχρι του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ το (ΟΕΑΕΟ), οι αποφάσεις του οποίου, τότε, επιδιώκεται να είναι ομόφωνες, ως και τις διοικήσεις οργανώσεων ή οργάνων της Παράταξης, οσάκις υπάρξει κενό.

΄Αρθρο 29

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ/ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

1. Ο Πρόεδρος της Παράταξης εκπροσωπεί και εκφράζει την Παράταξη σε όλες της τις εκδηλώσεις.

2. Προϊσταται και προεδρεύει του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ πριν τούτο συνέλθει σε Σώμα. Προεδρεύει της (ΕΕ),του (ΠΓ) και των άλλων Οργάνων κλπ, όταν παρευρίσκεται.

3. Επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων της Παράταξης.

4. Σε αποφάσεις Οργάνων της Παράταξης, στα οποία προεδρεύει ο Πρόεδρος, υπερισχύει η ψήφος αυτού, επί ισοψηφίας.

5. Μέχρι του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ο Πρόεδρος διορίζει ( εκτός από τους 4 Αντιπροέδρους ) τους Αρμοδίους/Υπευθύνους ή και άλλα Στελέχη σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις της Παράταξης, οσάκις δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών με εκλογή. Οι διορισμοί αυτοί ισχύουν μέχρις ότου η εκλογή για τη θέση καταστεί δυνατή με αρχαιρεσίες.

6. Οι διορισμοί γίνονται και ύστερα από υποβολή αιτήσεως των ενδιαφερομένων για την κατάληψη της θέσεως, σύμφωνα με υφιστάμενο Υπόδειγμα Αιτήσεως , στο οποίο ζητείται ο προσωρινός διορισμός στη θέση με βάση την Αρχή της Αξιοκρατικής Δημοκρατίας.

7. Στα διορισμένα στελέχη παρέχεται πάντα με τον διορισμό τους και η εξουσιοδότηση να διορίζουν ομοίως τον αναπληρωτή τους ως και τα αμέσως υφιστάμενα αυτών (συνήθως μέχρι 5 στον αριθμό) αναγκαιούντα διοικητικά στελέχη κοκ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό.

΄Αρθρο 30

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

1. Οι ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ διορίζονται πάντα από τον Πρόεδρο της Παράταξης. Διορίζονται μέχρι τέσσερις (4) Αντιπρόεδροι, οι Α΄ , Β΄, Γ ΄ και Δ΄ Αντιπρόεδροι, από τα αρχαιότερα Στελέχη της Παράταξης.

2. Ενδείκνυται οι Αντιπρόεδροι να είναι από τα πρώτα μέλη της (ΕΕ).

3. Μέχρι το διορισμό του Α΄ Αντιπροέδρου της Παράταξης από τον Πρόεδρο τα καθήκοντα Αυτού ασκούνται, προσωρινά, απαρεγκλήτως από το 6 ο μέλος της (ΕΕ) κατά σειρά αριθμού ψήφων.

4. Η παράδοση των καθηκόντων του προσωρινού γίνεται όπως προβλέ-πεται.

5. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος προϊσταται ή εποπτεύει των οργάνων του (ΣΥΣ) Εκτελεί ανελλιπώς τα καθήκοντά του και ότι άλλο ήθελε να του αναθέσει ο Πρόεδρος.

6. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος δύναται να λογοδοτήσει στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ για όλα τα ειδικά θέματα που όφειλε να είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο ώστε να τα γνωρίζει και δεν τα εγνώριζε. Απαλλάσσεται όμως της λογοδοσίας σε κάθε περίπτωση όταν καταθέσει έγγραφα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι έγκαιρα είχε ζητήσει πληροφόρηση από τον Πρόεδρο για την περίπτωση, αλλά δεν του δόθηκε η απάντηση .

7. Οι άλλοι Αντιπρόεδροι αναλαμβάνουν την προεδρία των τριών (3) πρώτων Οργάνων του (ΚΙΣ) και εποπτεύουν τους αρμοδίους/ υπευθύνους των οργάνων αυτών (ΚΥΣ) της ευθύνης των, παρεμβαίνοντες διορθωτικά.

΄Αρθρο 31

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΟΙΚΟ.ΣΥ.)

1. Το Οικονομικό Συμβούλιο αποτελείται από 2 μέλη της (ΕΕ) από την οποία και εκλέγονται και από 1 άλλο μέλος που διορίζεται από το (ΠΓ) .

2.Τα (3) αυτά μέλη συγκροτούνται σε Σώμα με Πρόεδρο, Γραμματέα, και Ταμία.

3.Τα καθήκοντα των μελών του (ΟΙΚΟ.ΣΥ) είναι ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα οποιουδήποτε άλλου στελέχους σε άλλο όργανο.

4. Εποπτεύεται τακτικώς από τον Α΄ Αντιπρόεδρο και λογοδοτεί στην (ΕΕ).

5. Ψηφίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό του , ο οποίος ισχύει και για τα Παραρτήματα αυτού και λειτουργεί βάσει αυτού ή με έγγραφες οδηγίες που έχουν προεγκριθεί από τον Επόπτη αυτού.

6. Καμία δοσοληψία δεν επιτρέπεται να γίνεται από Στελέχη μη εξουσιοδοτημένα από τον Πρόεδρο του (ΟΙΚΟ.ΣΥ) και καμία δαπάνη δεν εγκρίνεται χωρίς ύπαρξη διαθεσίμων. Ο δανεισμός απαγορεύεται .

΄Αρθρο 32

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΚΟΕ)

1. Η Καταστατική και Οργανωτική Επιτροπή είναι Μόνιμη 3/μελής με Πρόεδρο Μέλος της (ΕΕ) τοποθετούμενο από το (ΠΓ) και 2 Γραμματείς (καταστατικού και οργανωτικού), ομοίως Μέλη της (ΕΕ), που με πρόταση του Προέδρου ,τοποθετούνται ομοίως από το (ΠΓ).

2. Είναι ανοικτή Επιτροπή η οποία δέχεται προτάσεις για βελτίωση του καταστατικού, της οργανώσεως και των εν γένει κανονισμών των επί μέρους οργάνων της Παράταξης από όλα τα μέλη της Παράταξης ανεξαι-ρέτως.

3. Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά κάθε εργάσιμη 1 η ΤΡΙΤΗ κάθε μήνα πλην του μηνός Αυγούστου στα Γραφεία του Παράταξης και ώρα 19.00΄. Αλλαγές αποφασίζονται από το (ΠΓ) και ανακοινώνονται στα Μέλη.

4. Ο Πρόεδρος της (ΚΟΕ) δύναται να καλεί για συμμετοχή στις συνεδριάσεις μέχρι άλλα 5 μέλη ή στελέχη, μετά ψήφου όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων, από εκείνα που έχουν άποψη ή έχουν υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις που ευρίσκονται υπό συζήτηση.

5. Η προσέλευση των προσκαλουμένων είναι υποχρεωτική.

6. Κάθε Μέλος της Παράταξης και σε κάθε περίπτωση δύναται να παρακολουθεί ακώλυτα, άνευ ψήφου ως ακροατής, τις εργασίες της Επιτροπής.

7. Η Επιτροπή συνεργάζεται με όλα τα Στελέχη της Παράταξης, τα οποία έχουν σχετικές γνώσεις/απόψεις με τα υπόψη αντικείμενα.

8. Υποβάλλει για έγκριση ολοκληρωμένες προτάσεις στο (ΠΓ) και προσυπογράφει πριν από την τελική ισχύ για πρόληψη σφαλμάτων όλα τα σχετικά σχέδια/κείμενα .

9. Η λειτουργία και η σύνθεση της (ΚΟΕ ) είναι της ευθύνης του (ΠΓ) μέχρι το Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, το οποίο δύναται να καθορίσει ειδικότερα.

΄Αρθρο 33

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΕΕ

ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗ: (Υπόψη)

΄Αρθρο 34

ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ

Οι λοιπές ΄Οργανώσεις και Διευθύνσεις του (ΔΙΣ) λειτουργούν με δικούς τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, οι οποίοι εγκρίνονται από την Μόνιμη Καταστατική Οργανωτική Επιτροπή (ΚΟΕ).

΄Αρθρο 35

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ( ΔΙΣ )

1. Το (ΔΙΣ) καταθέτει απολογισμό αναλυτικά για την κατ΄ έτος ανάπτυξη και τις δραστηριότητές του, μέσω του (ΠΓ), στην (ΕΕ) και περιληπτικά, μέσω του Προέδρου, στο Συνέδριο.

Το Σκέλος αυτό περιλαμβάνει:

1. ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ του ΤΕΕ (ΣΚΕ)

2. ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΣΠΕ)

3. ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΣΔΔ)

Λοιπά Υπόψη.

΄Αρθρο 36

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ (ΔΙΣ)

1. Στα τρία Συμβούλια του παραπάνω άρθρου και στα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) αυτών προΐστανται και προεδρεύουν κατά σειρά οι Β΄,Γ΄ και Δ΄ Αντιπρόεδροι οι οποίοι τοποθετούν ή διορίζουν, μέχρι του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ τα απαιτούμενα τέσσερα (4) επί πλέον Μέλη του (ΔΣ) αυτών.

2. Οργάνωση-καθήκοντα : Υπόψη.

΄Αρθρο 37

ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ (ΔΙΣ)

Υπόψη.

 

΄Αρθρο 38

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ (ΔΕΣ)

1. Το (ΔΕΣ) είναι το εντελώς ανεξάρτητο όργανο της Παράταξης το οποίο κρίνει την συμπεριφορά και τις πράξεις όλων ανεξαιρέτως των εγκαλουμένων Μελών γενικώς της Παράταξης (ήτοι των Μελών και Στελεχών της Παράταξης μέχρι και του Προέδρου αυτής μη εξαι-ρουμένου) κατά τις διατάξεις των επομένων άρθρων, όπου ΄΄Μέλος, Μέλη΄΄ είναι έννοιες γενικές .

2. Τα Μέλη παραπέμπονται στα Όργανα του (ΔΕΣ) μόνο ύστερα από έγγραφη έγκληση, υπογραφόμενη από άλλο ταμειακώς ενήμερο Μέλος της Παράταξης.

3. Στην έγκληση αναγράφεται το αιτιολογικό και η ζητούμενη να επιβληθεί ποινή. Η έγκληση δύναται εντός του 10/ημέρου να ανακληθεί , απαγορεύεται όμως να επιστραφεί στον εγκαλούντα. Η έγκληση, από οποιοδήποτε ως άνω Μέλος, υποβάλλεται σε τρία (3) πρωτότυπα στην Αρχή ή στο ΄Οργανο που ανήκει το εγκαλούμενο Μέλος και όπου παραμένει επί 10 ημέρες πριν υποβληθούν τα δύο (2) πρωτότυπα, χωρίς σχόλιο, ένα (1) στον προϊστάμενο και ένα (1) στον εγκαλούμενο προς γνώση του, του τρίτου (3) δε στο Αρχείο.

4. Σε κάθε Μέλος μπορεί να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές μέχρι και δια- γραφής του από την Παράταξη, είτε εάν δεν ασκεί τα δικαιώματά του και παραμελεί ή αρνείται τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος, από τις διατάξεις των ισχυόντων κανονισμών και από άλλες μόνο έγγραφες και νόμιμες αποφάσεις και εντολές της Ιεραρχίας της Παράταξης, είτε δεν σέβεται το προϊστάμενο ή υφιστάμενο αυτού Μέλος στην Ιεραρχία της Παράταξης , είτε υβρίζει γενικώς, είτε επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά δυναμένη να βλάψει την Παράταξη, είτε εάν έβλαψε Μέλος .

5. Δικαίωμα και υποχρέωση του Μέλους είναι και η προστασία της Παράταξης από οποιαδήποτε διάβρωση ΄΄από μέσα ή από έξω΄΄ των Οργάνων της, ως και να καταγγέλλει για τις παραβιάσεις του παρόντος Καταστατικού από συντελεσθείσες ενέργειες ή παραλήψεις ορισμένων Μελών της Παράταξης.

6. Η ανοχή γενικώς στη ΄΄διάβρωση΄΄ ή στην παραβίαση του Καταστα-τικού συνιστά το πειθαρχικό αδίκημα της συγκάλυψης/συνενοχής για το οποίο το Μέλος παραπέμπεται απ΄ευθείας στην (ΚΟΕ ) και με τη γνώμη αυτής στο Τριτοβάθμιο 9/μελές με το ερώτημα της διαγραφής ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

΄Αρθρο 39

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ (ΔΕΣ)

Το ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ (ΔΕΣ) καταθέτει στατιστικό απολογισμό, μέσω του Αρχηγού/Προέδρου της Παράταξης, στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Το Σκέλος αυτό περιλαμβάνει :

1. ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ 3/ΜΕΛΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

2. ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ 5/ΜΕΛΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

3. ΤΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ 9/ΜΕΛΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

΄Αρθρο 40

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ (ΔΕΣ)

Οι επιβαλλόμενες πειθαρχικές ποινές είναι :

1. Παρατήρηση : Επιβάλλεται εγγράφως από κάθε Προϊστάμενο για μικρές παραλήψεις και μόνο επί εντολών αυτού του ιδίου προς το Μέλος.

Η ποινή αυτή δεν παραπέμπει στο 3/μελές. Το Μέλος δύναται να υποβάλει εγγράφως παράπονα για την ποινή αυτή ,τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν εντός 10/ημέρου από τον αμέσως προϊστάμενο του προϊσταμένου αυτού σε αντιπαράθεση. Η ποινή αυτή, σε αντίθεση με τις επόμενες , δεν καταχω-ρείται.

2. Επίπληξη: Επιβάλλεται σε Μέλη για μικρά παραπτώματα (π.χ. αδικαιο-λόγητες απουσίες) που ορίζονται στο άνω 38ο άρθρο. Για την ποινή αυτή μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέχρι και το 5/μελές Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο.

3. Μομφή: Επιβάλλεται για σοβαρά παραπτώματα που ορίζονται στο άνω 38ο άρθρο συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της μη έγκαιρης απάντησης .

4. ΄Εκπτωση: Επιβάλλεται για βαρέα παραπτώματα (ενέργειες ή παρα-λήψεις), που ορίζονται στο άνω 38ο άρθρο και έχουν σχέση με τη μη καλή εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεώς του ως Στελέχους ή με την άρνησή του να απαντήσει, όταν όφειλε να είχε απαντήσει λόγω της αρμοδιότητός του. Με την ποινή αυτή το Μέλος στερείται της ιδιότητος του Στελέχους επί ένα (1) τουλάχιστον έτος συνεχώς και από της ημερομηνίας που η ποινή του αυτή θα καταστεί αμετάκλητη.

5. Διαγραφή από το Παράταξη: Επιβάλλεται για καταστατικές παραβάσεις και για ενέργειες ή σοβαρές παραλήψεις που εξέθεσαν το Παράταξη (΄Οργανο, Στελέχος κλπ) σε τρίτους ή και για συσσώρευση διαφόρων παραβάσεων.

Η Επανεγγραφή επιτρέπεται, αλλά υπό όρους και όχι πριν παρέλθουν δύο (2) τουλάχιστον έτη από του αμετακλήτου της ποινής.

΄Αρθρο 41

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (ΔΕΣ)

Τα Συμβούλια αυτά συνιστώνται κατά περίπτωση, αλλά δύνανται να δικάσουν ανά συνεδρίαση και πλείονες της μίας παρόμοιες υποθέσεις.

Άρθρο 42

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ 3/ΜΕΛΗ

1. Τα 3/μελή Δεοντολογικά Συμβούλια (3/μελή ΔΣ) συνιστώνται από τον αμέσως ιεραρχικά προϊστάμενο της Αρχής ή του Οργάνου όπου ανήκει το εγκαλούμενο Μέλος, ύστερα από ένα 10/ήμερο από της κοινοποιήσεώς της.

2. Όταν ο Προϊστάμενος λάβει την έγκληση εκλέγει 1 Μέλος του 3/μελούς με κλήρωση μεταξύ 11 ομοιοβάθμων του πλην του εαυτού του και τα άλλα 2 Μέλη του 3/μελούς με κλήρωση από 11 ομοιόβαθμους του εγκαλου-μένου.

3.Τις κληρώσεις σε κάθε περίπτωση δύναται να τις παρακολουθεί ο εγκα- λούμενος.

4. Τα 3/μελή ,αφού συγκροτηθούν σε Σώμα, αποφασίζουν επί παρουσία των διαδίκων ή και μαρτύρων, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα : (α) Για την παραδοχή ή όχι της εγκλήσεως με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, (β) Για την επιβολή ποινής με ΝΑΙ ή ΟΧΙ και (γ) Για το είδος της ποινής αρχίζοντες πάντα από την ανωτέρα προς την κατωτέρα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, κατά πλειοψηφία.

5. Εάν επιβληθεί ποινή ανακοινώνεται αμέσως και γίνεται γνωστό ότι δύναται να ασκηθεί εντός 10 /ημέρου ένσταση για επανασυζήτηση της υπόθεσης από το αμέσως ανώτερο Δεοντολογικό Συμβούλιο.

6. Τα 3/μελή δύνανται να συζητήσουν, τηρουμένων των προηγουμένων, περισσότερες της μίας υποθέσεις την ίδια μέρα.

΄Αρθρο 43

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ 5/ΜΕΛΗ

Τα 5/μελή Β/βάθμια συνιστώνται ομοίως ως τα άνω 3/μελή με τη διαφορά ότι τα 5 Μέλη του 5/μελούς κληρώνονται μεταξύ 15 (αντί των 11) και σε αναλογία 2 και 3 (αντί των 1 και 2). Κρίνει και αποφασίζει για την ποινή από την ανωτέρα μέχρι και την κατωτέρα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

΄Αρθρο 44

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ 9/ΜΕΛΕΣ

1. Το Τριτοβάθμιο 9/μελές Δεοντολογικό Συμβούλιο είναι διαρκές Συμβούλιο του οποίου τα Μέλη εκλέγονται ανά 6/μηνο μόνο από τα Μέλη της (ΕΕ), πάντα με κλήρωση διενεργούμενη με ευθύνη του (ΠΓ).

2. Κατά τα λοιπά λειτουργούν ως τα 2 ως άνω άρθρα , 42ο και 43ο.

3. Οι αποφάσεις Τούτου είναι αμετάκλητες, εξαιρουμένων των αποφάσεων για τους Αρχηγό και Αντιπροέδρους, που εγκρίνονται από την ( ΕΕ ).

4. Συνεδριάζει ανάλογα με τον αριθμό των περιπτώσεων.

5. Οι αναβολές αιτιολογημένα επιτρέπονται, αλλά όχι πέραν των 60 ημερών.

6.΄Ολες οι αμετάκλητες αποφάσεις των Δεοντολογικών Συμβουλίων κοινο- ποιούνται με ευθύνη του (ΠΓ), άπαξ κάθε εξάμηνο, σ΄ όλα τα Μέλη.

7. Το έγγραφο κοινοποίησης αναγράφει περιληπτικά : τα ονοματεπώνυμα, τη θέση που κατείχε το Μέλος, το είδος της ποινής και τον αριθμό της απόφασης.

8. Το αποβληθέν Μέλος από το Παράταξη δικαιούται να ασκήσει και την προσφυγή κατά το άρθρο 88 του ΑΚ . Η τελεσίδικη απόφαση επί της προσφυγής του παρόντος εδαφίου είναι δεσμευτική για την Παράταξη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

΄Αρθρο 45

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η έννοια της λέξεως ΄΄Παράταξη ΄΄ νοείται στο παρόν ως ο συνδικαλι-στικός φορέας, ο οποίος, σύμφωνα με όσα το παρόν πρεσβεύει, υπηρετεί όλους τους Μηχανικούς του ΤΕΕ θεωρώντας αυτούς ως ανεξάρτητες πολιτικές οντότητες και όχι συνδικαλιστικά υποτελείς σε Παρατάξεις.

2. Η Νόμιμη Διοίκηση και η εκπροσώπηση του Παράταξης μεταβι-βάζεται, σε περίπτωση θανάτου ή εκλείψεως, αυτοδικαίως, ιεραρχικά, από του Προέδρου μέχρι και του τελευταίου Μέλους της Παράταξης. Το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, όθεν, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ για οποιαδήποτε λόγο να λάβει απόφαση για τη διάλυση της Παράταξης.

3. Το Καταστατικό της δε είναι το σύγχρονο πλαίσιο Αρχών, Επιδιώξεων και Πρακτικών εντός του οποίου κινείται και δρα η Παράταξη για την επίτευξη των Σκοπών της, πάντα χάριν των συμφερόντων των Μηχανικών, της Πατρίδας και του Πολίτη ξεχωριστά..

4. Το ίδιο το Καταστατικό επιβάλλει την συνεχή ανανέωση και βελτίωση του πλαισίου του. Το Καταστατικό δύναται, όθεν, συνεχώς να βελτιώνεται τηρουμένων όλων όσων προβλέπονται από τις θεμελιώδεις μη περιοριζόμενες Αρχές αυτού, οι οποίες είναι οι βάσεις της Παράταξης.

5. Δεν αποτελεί βελτίωση η σύνταξη του Καταστατικού στην καθαρεύ-ουσα. Με το παρόν η σύνταξη αυτή εγκρίνεται . Τα έγγραφα της Παράταξης ενδείκνυται να συντάσσονται πρωτίστως στην καθαρεύουσα (πολυτονικό). Επισημαίνεται ειδικά ότι η διαφύλαξη της Ελληνικής Γλώσσης ως κόρην οφθαλμού αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της Παράταξης, διότι αυτή είναι η ψυχή του΄Εθνους μας. Η επιβληθείσα σημερινή εξαμβλωματική γλώσσα ΄΄βλάκεψε΄΄ τον ΄Ελληνα διότι τον απομάκρυνε από τις ρίζες του και του αφαίρεσε το δικαίωμα να ελέγχει την ιστορική πορεία του με συναινετικό διάλογον με αποτέλεσμα να μη βλέπει την απάτη της εκχώρησης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων με εκείνο το ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΄΄δεν διεκδικούμε τίποτα΄΄ που ακόμα και σήμερα το ανέχεται, να μη βλέπει την έξώθησή του για μετανάστευση για να φέρουν άλλους, να μη βλέπει την οικονομική του εξαθλίωση με την ΄΄πανηγηρική΄΄ είσοδό του στην Ευρώπη των νεοταξιτών, αντί στη δική του των Εθνών και να μη βλέπει την εξάπλωση της διαφθοράς στα πάντα γύρω του κ. ά.

6. Τα όργανα της Παράταξης λειτουργούν με εσωτερικούς Κανονισμούς, τους οποίους (τα ίδια τα όργανα ) ψηφίζουν και τροποποιούν και των οποίων τα άρθρα δεν δύνανται να έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος ή όπως αυτό μέλει νομίμως τροποποιηθεί.

7. Το τελευταίο πρωτότυπο του ισχύοντος εκάστοτε καταστατικού (πλην του πρώτου) και οι ισχύουσες τροποποιήσεις αυτού φέρουν σ' όλες τις σελίδες του κειμένου αυτών τις εξουσιοδοτημένες αρμοδίως υπογραφές των Οργάνων της Παράταξης. Υποχρεωτικά, σε κάθε περίπτωση, φέρουν τουλάχιστον την υπογραφή του Εκπροσώπου/Προέδρου της Παράταξης. Από του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και έπειτα το Καταστατικό και οι εγκριθείσες εκάστοτε τροποποιήσεις του ενσωματώνονται σε ενιαίο κείμενο, φέρουν δε επί πλέον και τις Υπογραφές του Προεδρείου του κάθε ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και τη φράση ΄΄Εγκρίθηκε και επικυρώθηκε την......΄΄.

΄Αρθρο 46
ΜΗ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (προτεινόμενες)

Οι διατάξεις του παρόντος οι οποίες δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση από κανένα άλλο Συνέδριο, πλην του Α΄ Συνεδρίου, είναι το Προοίμιο, η Τροποποίηση της Επωνυμίας και του Εμβλήματος της Παράταξης, άρθρο 1, παρ. 2. και η Μεταβίβαση Διοίκησης - μη Διάλυσης του Παράταξης, άρθρο 45, παρ. 6., ενώ οι διατάξεις των Αρχών της Συμμετοχής του άρθρου 11, του Εθελοντού του άρθρου 13, της Συμβατότητος του άρθρου 16, του Δεοντολογικού Σκέλους του άρθρου 38 , κατά την ουσίαν αυτών, της Μομφής και Εκπτώσεως του άρθρου 40, παρ. 3 και 4, κατά την ουσίαν αυτών, δύνανται να βελτιωθούν μόνο από το Α΄ Συνέδριο, αλλά και από τα επόμενα με πλειονοψηφία των (2/3).

΄Αρθρο 47

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Κάθε μέλος της Παράταξης, μετά την συμπλήρωση 6/μήνου από της εγγραφής του, δύναται με απλή αίτησή του προς τον Πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντα του Εκπροσώπου/Προέδρου, σε περίπτωση μη λειτουργίας του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) της Παράταξης ή άλλως σε περίπτωση λειτουργίας (ΠΓ) με αιτιολογημένη αίτηση προς αυτό και αποδοχής της κατά πλειοψηφία υπό τούτου.

2. Μέχρι της συγκλήσεως του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της Παράταξη διοικείται από τον Εκπρόσωπο /Πρόεδρο ή από το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ).

3. Ανώτατο ΄Οργανο της Παράταξης μέχρι του Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ είναι το (ΠΓ) τις εντολές του οποίου εκτελεί ο Πρόεδρος.

4. Κάθε διορισμένο στέλεχος διορίζει τους υπ΄αυτό άμεσους συνεργάτες κ.ο.κ. Οι διορισμοί ανακαλούνται σύμφωνα με το πνεύμα του παρόντος καταστατικού και τον κανονισμό του (ΠΓ) και από τον διορίσαντα.

5. Μέχρι του Α΄ Συνεδρίου κάθε θέμα μη προβλεπόμενο ή μη σαφώς ορισμένο από το παρόν Καταστατικό ρυθμίζεται από το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Παράταξης. Οι όποιες ρυθμίσεις υποβάλλονται στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ για έγκριση. Τα προς συζήτηση θέματα και ρυθμίσεις, με τις εισηγήσεις τους, οριστικοποιούνται το βραδύτερο 30 μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου. Επί των εισηγήσεων δύνανται να προταθούν έγγραφες βελτιώσεις το πολύ μέχρι 15 μέρες, οι οποίες κρίνονται θετικά για ενσωμάτωση ή αρνητικά για απόρριψη τον αρμόδιο εισηγητή. Το Συνέδριο αποφασίζει εάν κάποια ψηφοφορία θα πρέπει να είναι μυστική.

6. Οι διατάξεις του παρόντος δύνανται με προτάσεις των ιδρυτικών μελών προς την (ΚΟΕ) ή το (ΠΓ) να βελτιωθούν, να διορθωθούν ή και να αναδιατυπωθούν, τηρουμένων των εξαιρέσεων, μέχρι το Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, μόνο ύστερα από απόφαση πλειονοψηφίας των μελών του (ΠΓ) , στην οποία να υπάρχει ως αναπόσπαστο μέρος αυτής και εισήγηση ή γνωμάτευση της (ΚΟΕ) ή του εισηγητού του (ΠΓ).

΄Αρθρο 48

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ιδρύεται διότι εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη αυτήν την ώρα να ιδρυθεί, καθ΄ όσον προέκυψε, από την καθ΄ όλα αρνητική στάση, τόσο του ΤΕΕ, όσο και του ΤΣΜΕΔΕ, στην διακήρυξη του << ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ>> της 22-6-2005, αλλά και από την άρνησή τους στην εφαρμογή των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων περί αναπροσαρμογής των συντάξεων, ότι ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ δεν σκοπεύουν να ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ και ως εκ τούτου δεν εκφράζουν πλέον τα συμφέροντα των Μηχανικών, αλλά εκφράζουν μόνο τα συμφέροντα των Μηχανισμών της << ΝΕΑΣ ΄΄ΤΑΞΗΣ΄΄ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ >>, τα οποία προφανώς υπηρετούν για προσωπικούς λόγους.

2. Το παρόν Καταστατικό έχον συνολικώς άρθρα τεσσαράκοντα οκτώ (48), κυρούται ως το πρώτο ( 1 ο ), προσωρινό, Καταστατικό και ισχύει, κατά τις διατάξεις του, από σήμερον μέχρι και του Α΄ Συνεδρίου.

3.Το παρόν Καταστατικό να επανεκδοθεί και στην καθαρεύουσα (πολυτο-νικό) προς την οποίαν πρέπει να επιστρέψουμε το ταχύτερον δυνατόν.

4.Η διεύρυνση της Παράταξης και η βελτίωση της Καταστατικής Βάσης της ως και της Οργανωτικής και Διοικητικής Δομής και Λειτουργίας της, είναι ευθύνη του κάθε μέλους της Παράταξης ξεχωριστά.

5. Η τήρηση του παρόντος είναι δικαίωμα και ευθύνη του κάθε μέλους της Παράταξης ξεχωριστά.

Αθήνα, Παρασκευή, 18 η Αυγούστου 2006

Η 5/μελής Συντακτική Επιτροπή (ΚΟΕ) του ως άνω Προτεινόμενου Σχεδίου

Παυλής Δημήτριος

Παπακώστας Στυλιανός

Σφακιανάκης Στυλιανός

Τριανταφύλλου Σμαράγδα

Τσακνάκης Παναγιώτης

Υ/Γ της ως άνω Επιτροπής :

1. Το ανωτέρω ΣΧΕΔΙΟ θα διανέμεται από 1-9-06. Y πάρχει δε και στην ιστοσελίδα της Παράταξής μας www . mteett . tee . gr

2. Γίνεται δεκτή κάθε επώνυμη πρόταση εγγραφής, διαγραφής ή διόρθωσης κάθε λέξης ή πρότασης μέχρι και υποβολής εντελώς άλλου καταστατικού. Ιδιαίτερη προσοχή στα άρθρα 19, 21, 22, 31 & 38-44, και στην πρόταση των μη αναθεωρουμένων διατάξεων του άρθρου 46.

3. Όλα θα τεθούν υπόψη των Ιδρυτικών Μελών προκειμένου να εγκριθεί το τελικό κείμενο, κατά το δυνατόν με την ισχυρότερη πλειοψηφία, 2 μήνες πριν από τις εκλογές του ΤΕΕ που συζητούνται για την 26-11-06.

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ